Iets wijzer
  • Home
  • De Vraag Centraal
  • Cliënten over Iets Wijzer
  • Contact
  • Blog

​

Gedachten

2/8/2024

2 Comments

 

The traitor.  https://youtu.be/bh3I3As-vN4?feature=shared 
​Leonard Cohen ( in I’m your man, 2007): 
“This song is about the feeling that we have of betraying some mission that we were mandated to fulfill and were unable to fulfill. And then coming to understand that the real mandate was NOT to fulfill it and that the deeper courage was to stand guildless in the predicament in which you find yourself.”
Een tekst die mij raakte vandaag en die op zoveel situaties toepasbaar bleek te zijn. Het gevoel dat je een missie verzaakt, een missie die je had moeten volbrengen, maar je slaagde er niet in. Het ‘ had moeten’  is een norm om aan te voldoen. Niet voldoen aan een norm geeft vaak een schuldgevoel. Vanuit schuldgevoel ga je bijvoorbeeld nog harder eraan werken, het moet je toch lukken? De beslissing of het inzicht dat je niet aan die norm wilt voldoen, - of zoals Cohen het zegt: het mandaat was juist om niet aan de missie te voldoen- geeft op slag opluchting. Zonder schuldgevoel, guildless, zijn in deze lastige situatie, dat is Moed, een belangrijke waarde. De titel is : de Verrader, want de buitenwereld ziet, helaas, vooral de missie die werd verzaakt.
Ik heb deze tekst besproken, omdat mijn cliënten veelvuldig praten over schuld, over ‘iets moeten’  over ‘anders hadden moeten doen’ , over normen en waarden dus. De norm botst met de realiteit en dat roept pijnlijke emoties op. ( Dit is een uitgangspunt van de stoïcijnse filosofie) In het gesprek onderzoeken we die gedachten, gooien de onware gedachten eruit en als dat goed gebeurt, dat wil zeggen met zuiver kritisch denken, dan ontspringt er een gevoel dat je kunt beschrijven als opluchting, helderheid. Er ontstaat meer rust.
​

​








Filosofie in tijden van corona

Zelden had ik meer tijd om te lezen- boeken, artikelen, internet- en te luisteren, - podcast, TV, NPO1, youtube, online colleges, Universiteit van Nederland, ita.nl ( verhalen uit de Decamerone)- dan nu in deze isolatie-periode. Dit zal voor veel mensen gelden, hoewel er ook doeners zijn die de zolder/tuin/ schuur/ balkon  etc opruimen/verbouwen etc. 
Ik ben als filosofisch georiënteerde bioloog  dolblij met het enorme aanbod, ik weet alweer zoveel méér dat verwondering oproept en vragen. 
Wat voorbeelden :Het Chinese woord voor crisis bestaat uit twee tekens: het ene teken is Risico en het andere teken is Kansen/mogelijkheden.  Het risico beperken en de kansen aangrijpen. De Chinese taal zit vol met deze samenstellingen, prachtig.
Als FP kan ik dit in een gesprek goed gebruiken, immers als de bezoeker aangeeft dat er van een crisis sprake is, dan kan ik gelijk starten met de vraag Welk risico loop jij nu ? Verder in het gesprek, als voor de bezoeker helder wordt wat de crisis is precies, tot op het meest pure niveau, kan ik met de bezoeker kijken naar de kansen die er nu zijn. Zo biedt de isolatie op dit moment mij de mogelijkheid, de kans, om mijn praktijk uit te breiden met video-gesprekken. Zeker in tijden van corona zijn er veel vragen, gedachten, zorgen en gelukkig kan ik met jou gesprekken voeren en zo samen iets wijzer worden.
Je kunt mij bellen of mailen, dan maken we daarna een videoafspraak.

1 april 2020In deze tijd van isolatie lees ik veel over mensen die aangeven dat ze iets of iemand missen. Dat is herkenbaar. Maar wat is 'missen' eigenlijk?
Missen : iets wat er  eerst wel was, maar nu niet meer. 
Voorbeeld: Eerst had ik een baan, nu niet meer. Ik mis mijn baan.  Er is een gemis. Wat is dat gemis? De baan? 
Andere definitie van missen: 
Missen: een verlangen dat niet wordt vervuld.  
Als je beide definities bekijkt en samenneemt dan betekent dat, dat ik de baan mis omdat het verlangen naar die baan niet wordt vervuld.  
Een vraag: Verlang je naar die baan? Dik kans dat je zegt, nee die baan niet, maar de elementen eromheen, de structuur bijvoorbeeld, de collega's, de uitdaging die mis ik wel. Dan is het gemis een verlangen geworden naar: structuur, collega's (of algemeen genomen 'mensen')  en uitdaging.
Zo ontleed je de algemene uitspraak: 'ik mis mijn baan' in meer specifieke onderdelen waar je naar verlangt. 
Onvervulde verlangens, nu, in tijden van corona. Zo kun je  een onderscheid maken tussen de  dingen die je mist versus dingen waar je naar verlangt. Verlangen is een motivator.  Motivatie is afgeleid van 'moveren' = bewegen ( to move). Motivatie beweegt een mens, geeft de energie om voort te bewegen. 
Verlangen naar iets of iemand zet dus een beweging in gang naar 'iets' of 'die ander'.
Een vraag voor de komende dagen:  ‘Waar verlang jíj naar?'
2024
Stine Jensen is in juni 2023 aangesteld als bijzonder Hoogleraar Publieksfilosofie en zij volgde daarmee Marli Huijer op ( filosofe en Denker des Vaderlands). 
Wat is publieksfilosofie? Stine zegt daar zelf over in de Volkskrant (04-02-2024):  Publieksfilosofie is filosofie toegankelijk maken voor een breed publiek.  Zo vond er tijdens de coronapandemie een publiek debat plaats over de omgang in deze crisis met kwetsbare ouderen. De aanpak van de overheid was er vooral op gericht om sterfte te voorkomen, terwijl Marli Huijer vragen stelde over de leeftijd van die ouderen en of levensverlenging een belangrijkere waarde was dan sociaal contact of bewegingsvrijheid, zaken die voor jongeren van groot belang zijn. 
Een publieksfilosoof gebruikt concrete voorbeelden die herkenbaar zijn voor een breed publiek en laat daar meerdere perspectieven van zien. Welke waarden staan op het spel ? Hoe meer inzicht je krijgt in de materie, hoe beter je snapt wat het probleem is. “
​“Ik breng de verwarring op een hoger niveau” . 
Dit laatste is ook precies wat ik als praktisch filosoof doe, ik begeef me alleen niet in het publieke domein. De cliënt komt in mijn praktijk met een urgent probleem en gedachten, oordelen, vooroordelen buitelen over elkaar heen. Er is verwarring, wat is het goede om te doen, waar gaat dit over, welke waarden staan bij de cliënt op het spel. Door kritisch te leren denken, krijgt de cliënt inzicht in haar materie. 



​
 


2 Comments
Cicely link
4/5/2020 18:23:53

Mooie filosofische gedachtegang

Reply
John
4/5/2020 18:30:23

In de krant van 4 april:
De filosofie is ook van levensbelang.
Filosofen vormen een cruciale beroepsgroep, schrijft Stine Jensen. Zij zijn geoefend in twijfelen en het stellen van existentiële vragen.

Reply



Leave a Reply.

    Auteur

    Ik ben geboren in Apeldoorn, een poëtische zin. Taal, de betekenis van woorden, de oordelen en vooroordelen die we uitdragen ermee, hebben altijd al een grote  aantrekkingskracht op mij gehad. Verwondering over het leven leidde tot mijn studie Biologie en later tot Filosofie. 
    Als Hogeschooldocent Biologie spreek ik met veel mensen en de kracht van de Praktische Filosofie  is mij in dit werk de afgelopen jaren heel duidelijk geworden. 
    Ik woon in Utrecht, 3 volwassen kinderen, 4 kleinkinderen en druk bezig om met een wijze blik ieder gade te slaan. Maar ja, wat is wijsheid? Ook ik weet steeds beter wat ik niet weet. 

    Archieven

    February 2024

    Categorieën

    All

    RSS Feed

Twijfel is het begin van wijsheid (Aristoteles)                                       


Adres

Telefoon

Klik hier om te bewerken.

Email

[email protected]
  • Home
  • De Vraag Centraal
  • Cliënten over Iets Wijzer
  • Contact
  • Blog